Kerti patika - Csalántea szénanáthára

James Wong a szénanátha tüneteinek enyhítésére egy csalánból és kamillából készült forrázatot javasolt a Kerti patika egyik részében, mely csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a pollenek okozta kellemetlenségeket (pl. tüsszögés, orrfolyás, stb.)


Hatóanyagok: flavonoidok (antiallergén és gyulladáscsökkentő)


Hozzávalók:
  • 2-3 ek friss vagy 1-2 ek szárított csalán
  • 4 tk friss vagy 2 tk szárított kamillavirágzat
  • 1 tk méz - ízlés szerint


Elkészítés:

Ha a csalánt magunk gyűjtjük, alaposan mossuk meg és aprítsuk fel. Ügyeljünk arra, hogy csak forgalomtól mentes, megbízható forrásból gyűjtsünk  gyógynövényeket!

A felaprított csalánt (vagy a patikában, gyógynövényboltban kapható kész csalánteát) a kamillával üveg vagy kerámia edénybe tesszük, és leöntjük forró, de nem lobogó vízzel, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és mézzel ízesítsük. 

Lehetőség szerint mindig frissen készítsük el, ha ez nem kivitelezhető, akkor egyszerre csak egy napra elegendő főzetet készítsünk, és hűtve tároljuk! A csalán csípőssége miatt nem kell aggódni, az aprítástól és a forrázástól elveszti ezt a tulajdonságát. Az illata hagy némi kivetnivalót, de az íze közel sem olyan vészes! :)


Alkalmazás: naponta 3 csésze tea javasolt (reggel, délben, este), érdemes allergiaszezon előtt elkezdeni, de a tünetek megjelenése után is hatékony. Az allergiaszezon végeztével a tea fogyasztását szüntessük meg.


Forrás: http://www.jameswong.co.uk/